Voornemen oprichting publiek warmtebedrijf Nijmegen Warmte
Persbericht 6 mei 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om het publieke warmtebedrijf Nijmegen Warmte op te richten, samen met warmteinfrabedrijf Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland. Dit warmtebedrijf wil het warmtenet aanleggen naar Dukenburg en warmte leveren aan inwoners en bedrijven. De gemeenteraad moet hierover nog een definitief standpunt innemen. Met de oprichting van het warmtebedrijf komt een betaalbaar en betrouwbaar warmtenet voor duizenden inwoners van Dukenburg een stap dichterbij.
Warmtebedrijf in handen van de overheid
De gemeente Nijmegen wil het bedrijf Nijmegen Warmte oprichten samen met Firan, het warmteinfrabedrijf van Alliander en Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG). IEG is een fonds van de overheid dat duurzame projecten stimuleert. Het bedrijf komt zo in handen van de overheid. Dat is een groot voordeel voor klanten: het bedrijf richt zich op betaalbare warmte en niet op het maken van winst. Nijmegen Warmte kan zo haalbare warmtenetten aanleggen en betaalbare tarieven bieden. Ook is er een aandeel binnen het warmtebedrijf gereserveerd voor inwoners die zich willen verenigen in een bewonerscoöperatie. Die coöperatie kan later aandeelhouder worden van het warmtebedrijf.
Haalbaar door samen te werken
Het warmtebedrijf Nijmegen Warmte wil warmte gaan leveren aan veel inwoners en bedrijven. Te beginnen in Dukenburg. De komende tijd wordt onderzocht of een warmtenet voor meer wijken rondom Dukenburg mogelijk is. Het warme water gaat via buizen in de grond naar de huizen. De warmte komt van de afvalenergiecentrale ARN. Het warmtebedrijf gaat voor de toekomst ook andere lokale en duurzame bronnen uitwerken.
“Inwoners van Dukenburg willen duidelijkheid, een betaalbaar aanbod en goede service. Met de oprichting van het warmtebedrijf Nijmegen Warmte kunnen we onze inwoners dit gaan bieden,” aldus wethouder Van Elferen.
Betaalbare warmte
Voor de gemeente Nijmegen, Firan en IEG is betaalbare warmte prioriteit nummer één. Dat betekent dat huurders én woningeigenaren met een aansluiting op het warmtenet gemiddeld genomen hetzelfde of minder betalen in vergelijk met aardgas. Het warmtebedrijf houdt daar rekening mee bij het bepalen van de tarieven.
Achtergrond en meer informatie
De gemeente wil dat alle inwoners van de stad in 2050 hun huis met schone energie en zonder aardgas kunnen verwarmen. Dat moet voor iedereen betaalbaar zijn. Voor Dukenburg is een warmtenet de beste optie. Dat heeft de gemeenteraad eerder besloten. 642 huurwoningen in Lankforst-Noord en Zwanenveld worden al aangesloten op het warmtenet. Voor andere inwoners van Dukenburg is het nog niet zo ver. Wanneer aansluiten mogelijk zal zijn, wordt pas later duidelijk. Op dit moment kunnen inwoners meedenken over de rol die zij zouden kunnen spelen in het warmtebedrijf. Meer informatie is te vinden op warmtenetdukenburg.nl.
** Einde persbericht**
Blijf op de hoogte!
Het is belangrijk dat u als bewoner van Dukenburg op de hoogte blijft en meepraat.
Nieuwsbrief Nieuwe warmte Dukenburg
Als u zich aanmeldt, ontvangt u alleen een nieuwsbrief bij nieuws voor de wijk.
Ja, ik meld me aan voor de digitale nieuwsbrief Nieuwe warmte Dukenburg.
Nieuwsbrief Duurzaam Wonen
Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Wonen (U ontvangt deze nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar)
Nieuwsbrieven
Bekijk de eerder verzonden nieuwsbrieven Nieuwe warmte Dukenburg
December 2024
Juli 2024
Januari 2024
Nieuwsbericht participatie inwoners in het warmtebedrijf
We werken toe naar de oprichting van het warmtebedrijf. Binnen het nog op te richten warmtebedrijf is er ook ruimte voor inwoners van Dukenburg. Zij kunnen georganiseerd deelnemen – en zo invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. Op dit moment is daarvoor 10% van het warmtebedrijf gereserveerd. Maar hoe kan die rol eruitzien? En wat vinden inwoners daarbij belangrijk?
Voor de zomer hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd waarin we met bewoners van Dukenburg spraken over het toekomstige warmtebedrijf. Verschillende bewoners(organisaties) waren aanwezig en deelden hun zorgen en vragen, vooral over het proces richting het warmtenet, de kosten en de duurzaamheid. Deze bijeenkomsten waren de eerste stap in een langer proces.
De komende maanden organiseren we meerdere momenten in de wijk waarop we graag met meer inwoners uit Dukenburg in gesprek gaan. We nodigen hen uit om mee te denken over het warmtebedrijf en de rol die bewoners daarin kunnen spelen.
Woont u in Dukenburg en wilt u hierover meepraten? Stuur dan een mail naar Lotte Barrance (omgevingsmanager) via duurzaamwonendukenburg@nijmegen.nl. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws kan via onze nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief verschijnt zo'n 4 keer per jaar. Meld u hier aan voor de nieuwsbrief Aardgasvrij Zwanenveld. Lees hier de laatste versie terug van de nieuwsbrief Aardgasvrij Zwanenveld uit december 2024.
Nieuwsbericht: Warmtenet is en blijft de beste optie voor Dukenburg
Op 18 december heeft de gemeenteraad besloten over de nieuwe Warmtevisie voor Nijmegen. Hier vindt u een samenvatting van de Warmtevisie ‘Oude stad, nieuwe warmte’. Voor Dukenburg verandert er weinig ten opzichte van de plannen uit 2018. De gemeente Nijmegen blijft voor Dukenburg werken aan een warmtenet. Een collectief warmtenet is en blijft nog steeds een haalbaar en betaalbaar alternatief voor gas voor heel het stadsdeel. Een warmtenet is voor gebieden met flats de meest uitvoerbare optie om aardgasvrij te worden.
Wat betekent dat voor mij?
Woont u in Dukenburg dan hoeft u nu niet direct zelf aan de slag om uw koopwoning aardgasvrij te maken. Hou het nieuws over het warmtenet in de gaten. Isoleren is wel altijd een goed idee.
Waar staan we?
Er moet nog veel werk verzet worden om het warmtenet aan te leggen. De gemeente werkt op dit moment toe naar de oprichting van een publiek warmtebedrijf. We doen dit samen met het Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB). De plannen voor het warmtenet en het publieke warmtebedrijf worden steeds concreter, maar zijn nog niet definitief. Naar verwachting wordt het warmtebedrijf rond de zomer van 2025 opgericht. De aanleg van het warmtenet vanaf de ARN kan dan volgens planning vanaf 2026 starten. Ook aan de invulling van de betaalbaarheid wordt nog hard gewerkt.
Uw stem in het warmtebedrijf
Binnen het nog op te richten warmtebedrijf is 10% voor inwoners gereserveerd. Dat betekent dat u in een groep kunt deelnemen en invloed kunt uitoefenen op het bedrijf. Eerder dit jaar gingen we in gesprek met een aantal inwoners(organisaties) uit Dukenburg over dit onderwerp. Dit najaar zijn we met meer inwoners in gesprek gegaan over het warmtenet. We hebben dit gedaan op een aantal centrale plekken in Dukenburg. Daarbij hebben we de vraag gesteld: welke rol zou u willen in het warmtebedrijf? Veel inwoners vinden deelname in het warmtebedrijf nog een ‘ver-van-hun-bed-show’. Ze zien zeggenschap, openheid en transparantie over prijzen en tarieven als belangrijk, maar staan minder open voor financiële deelname.
Wilt u hier meer over weten en uw mening kenbaar maken? Kom dan op 16 januari naar de inloopavond of neem contact op via e-mail. Meer daarover leest u hieronder. Heeft u interesse om een rol te vervullen in het warmtebedrijf? Ga erover in gesprek met Lotte Barrance (omgevingsmanager) en/of stuur een mail naar duurzaamwonendukenburg@nijmegen.nl.