Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van geïsoleerde leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water komt van een warmtebron. De leidingen brengen het warme water naar woningen en gebouwen. Daar wordt het gebruikt om te verwarmen en voor warm tapwater.
Video: hoe werkt een warmtenet?
Aansluiten op het warmtenet

De gemeenteraad van Nijmegen heeft besloten dat voor Dukenburg een warmtenet de beste oplossing is om gasvrij te worden.
Heeft u een koopwoning in Dukenburg? U bepaalt zelf of u een aansluiting wilt op het warmtenet. Er zijn ook andere oplossingen om gasloos te gaan wonen, zoals een individuele warmtepomp. U kunt zelf de voor- en nadelen afwegen.
Huurt u een woning van een woningbouwvereniging? De woningbouwvereniging beslist of uw woning geschikt is om aan te sluiten op het warmtenet. Minimaal 70% van de huurders in uw gebouw moet dat goed vinden.
Planning
In Zwanenveld en Lankforst-Noord worden sinds maart 2025 de eerste 642 huurwoningen van Talis en Woonwaarts op het warmtenet aangesloten. De gemeenteraad besluit voor de zomer over het warmtenet voor de rest van Dukenburg. Over welke wijken wanneer kunnen aansluiten, wordt in het najaar 2025 meer bekend. De eerste woningen kunnen waarschijnlijk vanaf 2027 worden aangesloten.
Het aansluiten van woningen en gebouwen gaat stap voor stap en duurt meerdere jaren. Bij het bepalen van de volgorde kijken de gemeente en het warmtebedrijf naar de afstand tussen het warmtenet en de gebouwen. Ook kijken we naar het combineren met andere werkzaamheden in de wijk.
Kenmerken van een warmtenet
Op veel plekken in Nederland zijn al warmtenetten, ook in Nijmegen. Een warmtenet is betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam.